A GTI nem lett a Volkswagené

2012.09.26. 18:25

Számos meredek védjegyjogi vitáról hallhattunk már az autóiparban. Huzakodtak már bíróság előtt a hűtőrács nyílásainak száma, vagy a háromjegyű típusszámok középső nullája miatt, de nem lehet minden típusjelzést kisajátítani. Mint kiderült, ilyen a GTI rövidítés is: a Volkswagennek nem sikerült elperelnie a Suzukitól.

A Volkswagen a Golf, a Suzuki pedig a Swift sportváltozatát hívja így, és ezen már 2004-ben összekaptak: a németek azt akarták, hogy a japán gyártó hagyjon fel a jelzés használatával. Perre is mentek, amit az idén elvesztettek: az EU bírósága úgy vélte, a Golf és a Swift sportváltozatát a névazonosság ellenére sem lehet összekeverni eltérő megjelenésük, méretük és áruk miatt. A Volkswagen persze fellebbezett, de a napokban kiderült, hogy végül elálltak a pertől, mivel úgy tűnik, számukra aligha hozna pozitív eredményt.

Nem tudni, hogy ez a lépés hoz-e enyhülést a két cég viszonyában, ami durván egy éve mérgesedett el. A Volkswagen ugyanis jelentős mennyiségű Suzuki részvényt birtokol, ám a két vállalat erre támaszkodva sem tudott értékelhető együttműködést kialakítani, sőt, sikerült alaposan összevesznie a két vállalat vezetésének. A nézeteltérés odáig fajult, hogy a Suzuki a részvények visszavásárlását is felajánlotta, ám a Volkswagen erre nem volt hajlandó, így továbbra is feszült a viszony a két autógyártó között.