Miért áll fél Budapest? A helyszínről jelentjük.

2012.10.02. 14:55

Szubjektív gyorsjelentés a város főútjain uralkodó állapotokról - úgy tűnik, elég néhány apró fennakadás Budapest egy jelentős részének megbénításához. A beszámolót egyik külsős kollégánk küldte, aki autóval próbált ma ügyeket intézni.

Járhatatlan az M0, áll az M5 bevezető, a sor egy centit sem mozdul a Rákóczi (lánykori nevén Lágymányosi) hídon . A Budapestet elkerülő gyűrű24-es kilométerénél baleset történt, amelyben egy kamion is megsérült, ennek következtében veszélyes anyag került a környezetbe. A Katasztrófavédelem lezárta az érintett útszakaszt, megkezdték a mentesítést. Aki járt már az M0-son, mikor hasonló balhé van, tudja, kaotikus állapotok tudnak kialakulni.

Nekem ma Dél-Budán és Dél-Pesten volt dolgom, oda-vissza, többször is. Délután egy körül a Rákóczin hajtottam át Budáról Pestre, a pesti oldalon gigantikus torlódás volt, az autók egymás-hegyén hátán, láthatóan mindenki ideges volt, már jó ideje álltak a dugóban. Aminek oka egy teherautó és egy Skoda koccanása a Művészetek Palotája melletti felhajtónál. Ahogy haladtam az M5-ös kivezető irányába, látszott, a sor vége a Hungárián legaláb a kőbányai, de inkább a Kerepesi útig érhet, 3-4 sávban torlódtak az autók. Az igazi meglepetés akkor ért, mikor megláttam, hogy az M5-ös bevezető szakaszán is kilométeres sorban állnak egymás mögött a kamionok, buszok, személyautók.


Dolgom végeztével a Soroksárin jöttem visszafelé, azt a gigantikus szívást, amit a bevezetőn élvezhettem volna, inkább elkerültem. Kis flikflakkal a  MüPa melletti feljáróhoz kerültem, ahol a két sérült jármű még most ist ugyanott áll, mint egy órája, a sofőrök a kocsik mellett várták, hogy történjen valami. A teherautó sofőrjét megkérdezve kiderült, már vagy egy órája hívták a rendőrséget, de még nem történt semmi, egy fia fakabátot nem láttak.


Ekkor én is felhívtam a 112-őt, hogy jelezzem, itt van az ideje, hogy valaki tegyen a közjóért, és szüntesse meg a torlódást. Az ügyeletes jelezte, hogy már tudnak az esetről, küldtek járőrt. Mikor megjegyeztem, hogy egy óra alatt sajnos nem sikerült kiérniük a kollégáknak, az ügyeletes megnyugtatott, nála jelentették be a balesetet, mindössze húsz perccel korábban. Ezek szerint már kétszer is jelezték a rendőrségnek, hogy sürgősen intézkedni kellene (Budapest egyik, ha nem
A legforgalmasabb útvonaláról beszélünk), de nem hogy húsz perc, de egy óra is kevés 2012-ben, hogy kék lámpával, szirénával a helyszínnre érjenek a járőrök.

Valami nagyon nincs rendben, egy ilyen gigantikus torlódás komoly százmilliókban kifejezhető kárt okoz az embereknek. Ennél kicsit talán gyorsabban kellene intézkedniük az erre hivatottaknak.