Renault motor a Mercedesnek?

2012.10.02. 05:40

Úgy tűnik, a Mercedes és a Renault friss házassága egyelőre kiválóan működik, olyannyira, hogy újabb közös gyereket vállalnak. Egy vadiúj turbómotor-családról van szó, amelyet a Mercedes, a Nissan és a Renault egyaránt használ majd saját autóiban.

Amilyen mereven elzárkózott a Mercedes mindenféle műszaki együttműködéstől a Chryslerrel, olyan lelkesen bútorozik össze a Renault-Nissannal. Eddig is számos területen kezdtek együttműködésbe: a Mercedes saját jelvényével árul Renault Kangookat, és már készül a Smart padlólemezre épülő Renault Twingo is. E projektek sikere nyomán újabb közös fejlesztésekbe kezd a két cég.

A legkomolyabb projekt a közös motorfejlesztés és -gyártás, amelynek eredményével 2016-tól találkozhatunk. Közvetlen befecskendezéses, turbós benzinmotorokat fejleszt a két vállalat, amelyeknek a gyártása is egy helyen folyik majd. A közös motorokhoz közös váltókat is készítenek majd, amelyek a Mercedes váltó-konstrukcióin alapulnak majd, de a Nissan is gyártja majd ezeket saját mexikói üzemében.

A Mercedes a Chrysler továbbadása után önállóan próbált boldogulni, de az egymást követő gazdasági válságok nyomán Stuttgartban is belátták, hogy szükségük van olyan partnerre, amellyel megoszthatják a fejlesztések költségeit. Így került a képbe 2010-ben a Renault-Nissan, amely szintén az együttműködés lehetőségeit kereste.