Egyliteres utcai sportkocsi a Fordtól?

2012.10.04. 17:10

A Ford eredetileg ártatlan marketing-trükknek szánta a rendszámos Formula Fordot, amellyel a Nürburgringen gyorsabb kört mentek, mint bármelyik utcai Ferrari, Lamborghini vagy Porsche. Azt próbálták bizonyítani, hogy az ezres, háromhengeres Ecoboost turbómotor egyáltalán nem erőtlen.

A trükk azonban visszafelé sült el: jómódú sportkocsirajongók kezdtek kopogtatni a Fordnál, hogy ugyan már, készítsenek nekik is utcai Formula-autót, lámpákkal, kürttel, miegymással, mivel nagyon vonzónak találják az ötletet. Úgy tűnik, a gyáriak látnak lehetőséget az ötletben, így körvonalazódni látszik a terv. Nagyszériás gyártásról persze szó sem lehet, de úgy tudjuk, egy 20-40 darabos sorozatot hajlandók lennének készíteni az ezres utcai versenyautóból.

A 205 lóerős motor persze nem volna hosszú élettartamú - azt az egy példányt, ami létezik, csak arra a néhány körre tervezték a Nürburgringen - de állítólag 160-170 lóerővel még tartós marad az egyliteres, háromhengeres turbómotor, így egy ilyen változat kerülhet a szériakocsikba.

Egy efféle kisszériás gép persze még akkor sem lehet olcsó, ha az alkatrészek nagy része készen van - ahogy ebben az esetben is - így egy-egy példány várható ára 50 ezer font, azaz közel 18 millió forint lesz, de biztosan akad néhány tucat megszállott, aki rááldoz ennyit egy rendszámos Formula-versenyautóra, még ha nem is vihet magával benne senkit.