Halva született az Audi Quattro?

2012.10.04. 17:10

Nem csak a Volkswagennél tettek félre néhány ígéretes autótervet, de úgy tűnik, az Audinál is hasonló folyamatok zajlanak. Bár korábban még úgy nyilatkoztak az Audinál, hogy szívesen megépítenék a szériamodellt a Quattro tanulmány alapján, most már arról szólnak a hírek, hogy a projektet leállították.

Ez a típus is hasonló sorsra jutott, mint a Volkswagen Bulli és a Bluesport, és az okok is hasonlóak. Az Audi inkább olyan típusok fejlesztésére áldozza a pénzét, amelyektől nyereséget remél. A Quattróból évente legfeljebb ezer példány készülhetett volna, valószínűleg veszteséggel - helyette egy hobbiterepjáró-kupé öszvér érkezik, amellyel a Range Rover Evoque sikerét szeretné másolni az Audi. A fejlesztési költség ugyanis alig több a nagyszériás modell esetében, viszont a várható nyereség sokkal nagyobb.

A Volkswagen csoport eredményein ugyan még nem látszik az európai piac visszaesésének hatása, de a vezetőség döntésein igen. Már most, előre próbálnak takarékoskodni, és ésszerűen költeni, nehogy később a rétegmodellekre költött milliárdok hiányozzanak az öldöklő versenyben. Valószínű, hogy más Audi modellek is hasonló sorsra jutnak - az R8 sportkocsi kapcsán már korábban felröppentek hasonló hírek, hisz a típus mind a Porsche, mind a Lamborghini modelljeinek erős versenytársa - az efféle háziverseny pedig mindhárom márka eladásaira nézve káros lehet.