Hétmilliós visszahívás a Toyotánál

2012.10.10. 18:07

A Toyota ismét belefutott egy nagy visszahívási akcióba, bár ez a hatalmas számok ellenére kevésbé tűnik súlyosnak, mint a korábbi, gázpedál-beragadásos eset.

Ezúttal 7,4 millió autót érint a probléma, amely a körülmények szerencsétlen együtthatása esetén akár az autók kigyulladásához is vezethet. A bajt az ablakemelő-kapcsolók rossz konstrukciója okozza: ezek idővel nehezen kezdenek mozogni, ám ebből önmagában még nem lenne probléma. Gond akkor van, ha nem a megfelelő kenőanyaggal próbálják orvosolni a hibát. A Toyota speciális kenőzsírt használ, de ha nem ezt alkalmazzák, hanem szokványos, kereskedelemben kapható kenőanyagot, az zárlatot okozhat, így összeolvadhatnak, és füstölni kezdhetnek a kapcsolók. Ennek megfelelően a visszahívás során csak annyi történik – ha még nem olvadtak meg a kapcsolók – hogy a gyári zsírral megkenik mindet.

Európában 1,39 millió Toyotát hívnak vissza, RAV4, Corolla, Yaris és Auris típusokat 2007 és 2009 közti évjáratokból. A tulajdonosokat természetesen igyekeznek értesíteni a részletekről a márkakereskedések.