Újjászületett a tengerből kihúzott Ferrari Enzo

2012.10.10. 13:42

Ennek a Ferrarinak igencsak mozgalmasra sikerült eddigi pályafutása. Először komoly tuningot kapott, majd megdöbbentő baleset részese volt. Ám hiába esett az óceánba, feltámasztották – és most veszélyesebbnek néz ki, mint bármikor korábban.

Az Edo Competition által átalakított Enzo eleve különleges autónak számított, de az az igazi csoda, hogy most ismét működőképes. Az autót ugyanis a tavalyi Targa Newfoundland versenyen csúnyán eldobta a sofőrje. Nem egyszerű karambolról volt szó, a Ferrari az Atlanti-óceán vizében kötött ki. Akkor mindenki kész tényként kezelte, hogy ez a gép már nem indul el többször saját erejéből, de egy Enzo túl nagy érték ahhoz, hogy csak úgy veszni hagyják, így Németországban újjáépítették.

Az összetört elemeket persze nem a gyáriakkal pótolták – alighanem olcsóbb volt újakat készíteni – így a végeredmény egy teljesen egyedi jármű lett, amely a ZXX nevet kapta. Alighanem annak köszönhető a név, hogy a gép jobban emlékeztet a Ferrari FXX-re, az Enzo pálya-változatára, mint az eredeti gépre. A forma, és a fehér-kénsárga fényezés persze megkérdőjelezhető, de kétségtelen, hogy a sportkocsi nagyon látványosra sikerült. A motort is tovább hergelték, így a 6,3 literes V12-es 950 lóerőt képes leadni – jóval többet, mint bármelyik gyári Enzo. Ennek megfelelőek az autó képességei is: 3,2 másodperc alatt érheti el a 100 km/h-t, és elméletben akár 390 km/h-val is száguldhat.

Az egyedi Enzo élettartamát ebben a formájában persze nem könnyű megbecsülni, hisz alighanem visszakerül régi gazdájához – így csak remélni lehet, hogy nem köt ki valami még reménytelenebb helyen – mondjuk egy aktív vulkán kráterében – ahonnan már nem lesz feltámadás.