Ízlésterror harmincmillióért

2012.10.13. 18:49

Újra előkerült a már-már elfeledett AG Excalibur. Az autónak, amely egy aránytalan játékautó életnagyságú változata is lehetne most egy neves árverésén próbálnak vevőt találni.

Az AG Excaliburt egy apró litván tuningcég készítette, amely eddig egyedül ezzel a CL500-as Mercedesnek az alapjaira épített modellel tűnt fel a nemzetközi porondon. A vörös szörnyűség 2010-es bemutatásakor a hozzáértők és laikusok együtt kiáltották rá, hogy ízlésterror. A naiv litván építők kezdetben nagy érdeklődést reméltek a modell iránt, ezalatt a két év alatt azonban nekik is rá kellett jönniük, hogy a sikerhez nem feltétlen elég egy nagyon szűk réteg gusztusára gondolni.

A nyomokban CL kupét tartalmazó Excalibur – amely sajnos tagadhatatlanul olyan lett, mint egy sportautó-paródia – tehát nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, így most az RM Auctions rendezvényén próbálnak vevőt találni neki.

Az autó hátul harminc, míg elől 24 hüvelykes felniket visel, az orrát pedig egy óriási hűtőrács díszíti. A kerékjáratok szélesítése, valamint az új kerekek miatt a felfüggesztést és a fékrendszert át kellett tervezni rajta, a kasztni alakja pedig szintén ezeknek a változtatásoknak a következménye.

A belső tér teljes egészében egyedi kialakítás. Itt az utolsó szabad négyzetcentiméter is bőrborítást kapott, de a luxus életérzést ezentúl Swarovski kristályokkal és különféle hímzésekkel szerették volna elérni. Az utastér kapott két méretes kijelzőt is, amelyen az autóba épített hat kamera képeit lehet követni.

Az Excalibur utolsó reménye talán épp a csúfsága okozta hírnév lehet. Meglehet ugyanis, hogy az extrém megjelenésével elért ismertség lesz az, amiért sikerül túladni rajta az október 31-én, Londonban tartott árverésen. A szervezők mindenestre optimisták, és 80-100 ezer eurót (23 millió-28,5 millió forint) várnak az autóért.