Közös céget szülhet a GM és a PSA kapcsolata

2012.10.13. 11:37

A legfrissebb pletykák szerint egy Európában létrehozandó vegyesvállalat tervén dolgozik a General Motors és a PSA Peugeot Citroen.

A La Tribune pénteki online kiadásában azt írta, hogy a vállalatban fele-fele arányban venne részt a két cég. A GM az Opelt, a franciák a személygépkocsi-üzletágat vinnék a vállalkozásba. A hírt egyelőre egyik cég sem kommentálta.

A GM és a PSA Peugeot Citroen idén februárban kötött stratégiai szövetséget azzal a céllal, hogy csökkentsék a költségeket egyebek mellett a beszerzések összehangolásával, a kutatás-fejlesztés koordinálásával. Mindkét autógyártó súlyos értékesítési gondokkal küzd az európai vásárlók visszafogottsága miatt, mert sok más autógyárral ellentétben szinte csak az európai piacon értékesítenek. Az Opel évek óta veszteséges, a Peugeot-nál pedig nemrégiben közölték, hogy a növekvő veszteségek ellensúlyozására nyolcezer munkahelyet megszüntetnek, illetve bezárnak egy gyárat. Franciaország legnagyobb autógyára több mint 800 millió euró veszteséget szenvedett el az idei első félévben, míg egy évvel korábban még 805 millió euró profitot mutatott fel.