Kínában lefoglalták a félmilliárdos autót

2012.10.16. 14:48

A Koenigsegg néhány hónapja készült el az Agera R BLT nevű csodával, amely valószínűleg a világ legdrágább sportkocsija. Az 1185 lóerős gép alapára is elképesztő, de ez a példány ráadásul teljesen egyedi: a BLT nevű részleg munkája, színezett karbonszál-burkolattal, amely elképesztő minőséget sugall még az ilyen árszintű autók között is.

Az autót egy dúsgazdag kínai vásárló rendelte, amiben nem is volna semmi érdekes – ha nem csapott volna le az autóra vércseként a kínai vámhatóság. Kínában ugyanis jelentős importvámot vetnek ki az autókra, amelyek összevethetők az autó eredeti értékével. Így a kínai sajtó értesülései szerint az autó 2,35 millió dolláros értékének közel megfelelő vámot kellett volna fizetnie a vásárlónak, amit nem tett meg. Így a hatóság lefoglalta az autót, ami így valószínűleg jó ideig nem kerül majd a tulajdonosához.

Az Agera R lefoglalása állítólag egy nagyobb kampány kirakat-lépése: a kínai hatóságok igyekeznek fellépni a csempészet ellen, és egyes értelmezések szerint kellett egy, a sajtóban könnyen tálalható példa – ez lett a svéd sportkocsi esete.