A Rolls-Royce-é lesz a Cosworth?

2012.10.18. 16:04

A Cosworth név évtizedeken át egyet jelentett a gyors Fordokkal, de már hat éve, hogy önállóan próbál boldogulni a cég, két amerikai befektető tulajdonaként. Az elmúlt években sikerült felhozni és nyereségessé tenni a céget, így most megpróbálják jó áron eladni.

Bár a Cosworth név a Formula 1-ben lett híres, és még ma is építenek versenymotorokat, korántsem ebből élnek már. Még csak nem is a Subaru és Nissan motorok tuningolásából, vagy a Hyundai tanulmányautók építéséből, amivel szintén foglalkozik a cég. A nyereséget repülőgépipari megrendelések hozzák: a Cosworthnek sikerült betörnie a repülőgép-alkatrészbeszállítók közé az elmúlt néhány évben. Az irány logikus, hiszen a csúcskategóriás versenymotorok alkatrészei ugyanazt a műszaki színvonalat kívánják meg, mint a repülőgép-gyártásban használt alkatrészek, és versenymotor-gyártásból mostanság önmagában aligha élne meg egy ekkora vállalat. Így a lehetséges vásárlók is a repülőgép-szektorból érkezhetnek. A Rolls-Royce hajtóműgyár az egyik érdeklődő, de állítólag a GKN nevű, szintén repülőgép-alkatrészekkel foglalkozó cég is tárgyal a Cosworth megvásárlásáról.

A cég ugyan úgy nyilatkozott korábban, hogy szívesen szállítana F1-es motorokat a jövőben is. Ám a V6-os turbómotor fejlesztésével a hírek szerint nem járnak sehol. A Ferrari, a Mercedes és a Renault már működő motorokat tesztel autókban, míg a Cosworthnál egyelőre csak próbapadi prototípusok vannak, így az a pletyka terjed, hogy a V8-as motorokkal együtt a brit vállalat is búcsút int az autósport csúcsának. Ha pedig egy repülőgép-ipari cég veszi meg, valószínűleg az új iparágra koncenrtálnak majd – azaz a Cosworth az autógyártás számára történelem lesz.