Már nem veszik a bálna-Mercit

2012.10.19. 16:31

Úgy néz ki, hét év már a luxusautók kategóriájában is túl hosszú idő: a legnagyobb Mercedes 2005 óta van a piacon, de már most drasztikusan csökkentek az eladások.

Az idén jelentősen csökkentek az eladások – egyes piacokon 20% feletti a visszaesés – így a sindelfingeni üzemben már csak egy műszak készíti a típust. A Mercedes szerencséje az, hogy átmeneti állapotról van szó, hisz az S osztály utódja már 2013-ban bemutatkozhat, így nem kell hosszú távú kapacitás-csökkenésre számítani. Az S osztályból pályafutása első éveoiiben még bőven 80 ezer példány feletti mennyiség készült, de 2009-ben a válság visszavetette az eladásokat – ebben az évben 53 ezer példány fogyott – és a típus eladásai már nem is jutottak vissza a korábbi szintre, hisz időközben megjelentek az újabb vetélytársak, köztük az Audi A8, a 7-es BMW és a Jaguar XJ frissebb, korszerűbb hatást keltő generációi.

A Mercedes már el is kezdte a következő generáció bevezetésének előkészítését. A Párizsi Autószalonon a sziluettjét mutatták meg, de valószínű, hogy a nem túl távoli jövőben egy tanulmányautóval is megszondázzák a közönséget, mielőtt a márka presztízsét megalapozó típus következő generációját bemutatnák.