2012.10.19. 12:55

Az Aussie Invader 5R-t autónak nevezni ugyan költői túlzás, de arra tervezték, hogy mindennél gyorsabban guruljon a szárazföldön. Komoly verseny várható, hisz az angol Bloodhoundhoz hasonlóan az ausztrálok is az 1000 mérföld/óra, azaz az 1610 km/h túllépését tűzték ki célul.

Az ausztrálok egész más filozófia szerint építették meg saját rekorder-járművüket, mint a britek. Nem sugárhajtómű mozgatja, hanem rakétamotor: az Atlas V űrrakéta gyorsítófokozatának egy átalakított változatát használják, amely bő 28 tonnányi tolóerőt biztosít. A számítások szerint ezzel 20 másodperc alatt elérhető az 1600 km/h. A probléma nem is a megfelelő tolóerő elérése, hanem hogy a jármű közben a földön maradjon, és az alkatrészei is bírják a terhelést. Ennek érdekében a három kerék mindegyikét tömör alumínium-ötvözetből készítették, amelyek mindegyike 100 kilogrammot nyom, és gond nélkül elvisel 10 000-es percenkénti fordulatszámot. A rakéta-forma szerkezetre hátul egy repülőgép-vezérsíkra emlékeztető idomot is felszereltek – ez stabilizálja, és tartja a földön a gépet a hangsebesség feletti tartományban.

Az 5R persze kipróbálatlan technika, ezért az ausztrálok – az angol Bloodhound csapathoz hasonlóan – fokozatosan közelítik meg a kitűzött célt. Legalább négy-öt futamot terveznek, egyre növekvő végsebességgel, míg egyáltalán megpróbálhatják az új rekord felállítását. Jelenleg a brit Thrust SSC tartja a rekordot: 1997-ben 1228 km/h-t értek el vele.