Villanykormánnyal ijesztget a Nissan

2012.10.20. 06:39

Nem az a baj a tisztán elektromos kormányzással, hogy ne lenne megvalósítható – a technológia évtizedek óta adott, sőt, repülőgépeken jó ideje használják is. A kérdés inkább az, hogy elég biztonságossá tudják-e tenni, és ha igen, ezt a közönséggel is el tudják-e hitetni.

A Nissan szerint a megoldásuk teljesen biztonságos: három, egymással párhuzamos rendszer biztosítja, hogy műszaki hiba esetén is a helyes kormányjel jusson el a kerekekig, de biztonsági okokból mechanikus kapcsolat is létrehozható a kerekek és a kormány között, ha netán teljesen elmenne az áram. Ezzel ugyan elveszítik a rendszer legnagyobb előnyét – azaz hogy a kormány szinte bárhová átrakható minimális munkával – viszont azt mondják, így is megérné bevezetni az elektromos kormányrendszert. A közvetlen mechanikus kapcsolat hiányában például korrigálhatja az úthibák irányeltérítő hatását az elektronika, így a sofőrnek nem kell az apró korrekciókkal törődnie. Ezen felül szabadon átprogramozható lenne – akár egy gombnyomással – a kormány áttétele, a visszajelzés ereje és számos más paraméter, amelyet manapság csak a kormánymű mechanikájának áttervezésével lehet módosítani. Egy további lehetőség, hogy nagy baj esetén az autó átvegye a kormányzást, hogy elkerüljön egy fékezéssel már kivédhetetlen balesetet. Ez utóbbi lehetőség persze még csak elméletben létezik, és nagyon komoly, felelősségbeli kérdéseket vet fel.

Az elektromos kormány persze még csupán kísérleti fázisban van, és ahhoz, hogy a szériamodellekben is terjedni kezdjen, nem csupán műszaki jellegű akadályokat kell leküzdeni, de az emberek idegenkedését is.