Apró SUV-ot villantott a Volkswagen

2012.10.24. 05:45

A Nissan mellett a Volkswagen is előjött egy SUV-val Sao Paulóban. Az Taigunra keresztelt apróságot tanulmányként mutatták be a németek, de a jelek szerint gyártásérettnek is mondhatnánk.

Konzervatív formatervével a koncepció olyan, mintha a Tiguan junior kiadása, és az Up! nagy testvére lenne egyben. Vonalai egyszerűek, szinte már elnagyolt a kasztni. A VW meg sem próbálta elrejteni a tényt, miszerint a Taigun technikailag a New Small Family modellek fő képviselőjén, az Up!-on alapul, aminél 50 mm-rel hosszabb tengelytávval bír.

Az apró Taigun 3859 mm hosszú, 1728 mm széles és 1570 mm magas, jelentősebb kisebb tehát, mint a Tiguan (4432 mm hosszú), de még a 4125 mm hosszú Nissan Juke-nál is jóval rövidebb. A koncepció súlya mindössze 985 kilogramm, üzemanyag-fogyasztása – a Volkswagen szerint – így csupán 4,5 liter. A pehelykönnyű SUV 9,2 másodperc alatt gyorsul nulláról száz kilométer/órára, végsebességét pedig 186 km/órára ígérik a németek, s mindezt egy turbós, egyliteres, 108 lóerős háromhengeressel, ami mellé egy hatfokozatú manuális váltót szánnak. „A nyomatékos háromhengeres ideális egy ilyen kompakt SUV-ba. Dinamikus és hatékony: városi környezetbe illő, ahova szánjuk.” – magyarázta Ulrich Hackenberg, a VW igazgatósági tagja.

A VW elismerte, hogy az autó akár gyártásba is kerülhetne, hiszen kellően kidolgozott ahhoz, de mint mindig, most is várják visszajelzéseket, hogy átlássák a termelés kilátásait. Ha zöld utat kap, két-három év múlva a piacon láthatjuk viszont a Brazíliában bemutatott modellt.