Egyesülhet a Fiat, az Opel és a Peuegot?

2012.10.31. 15:12

Az egyértelmű, hogy válságokat csak a nagyok élik túl, de hogy van-e értelme három bajban levő cégnek egyesülni, azt egyelőre képtelenség megmondani. Ahogy azt is, van-e bármi alapja a Bloomberg által útjára indított pletykának.

Sergio Marchionne, a Fiat vezérigazgatója szeret mindenfélét nyilatkozni. Nemrég például azt találta mondani, hogy szívesen továbbviszi az Opelt is, ha netán a GM szabadulni akarna veszteséges európai részlegétől. A Peugeot és a Fiat között régi a kapcsolat, és elég jónak mondható, az Opel és a Peugeot pedig nemrég írt alá együttműködési megállapodást. Valószínűleg ezt rakta össze egy újságíró, és megszületett a Fiat-Opel-Peugeot egyesülés fura rémképe. Egy ilyen óriás valószínűleg a legnagyobbak közé tartozna a világon – az más kérdés, hogy nagyon rossz lapokkal indulna, hisz mindhárom gyártó a gyorsan zsugorodó európai piacból él, és veszteséges évek elé néz.

Maga Marchionne úr is bizarrnak nevezte az ötletet, és bár elismerte, hogy mind Dan Ackersonnal, a General Motors vezérével, mind Philippe Varinnal, a Peugeot-Citroen első emberével tárgyalt az elmúlt időszakban, azt határozottan tagadta, hogy egy ilyen hármas fúzióra sor kerülhetne. A Fiat igazgatója szerint az elsődleges cél most az, hogy visszaállítsák a cég nyereséges működését, az évtized közepére pedig ki szeretnék vásárolni a szakszervezeteket a Chryslerből, és teljes egészében bekebeleznék azt. Más gyártókkal való fúzió azonban – legalábbis egyelőre – nem merült fel.

Egy ilyen hármas fúzió papíron talán vonzó lenne, de a gyakorlatban aligha működne, hisz mindhárom vállalat Európában erős, míg más kontinenseken alig vannak jelen – leszámítva a Fiat által irányított Chryslert. Így legfeljebb nagyon hosszú évtizedes távlatban, a választék egységesítése után válhatnának egymás hasznára, addig viszont csak egymás veszteségeit növelnék az egyes tagvállalatok. Márpedig az Opel és a Peugeot is milliárd eurós veszteséget várhat az év végére, és a Fiat sem számíthat igazán jó pénzügyi eredményekre.