Kínai taxikat kap London

2012.11.04. 08:32

Ötven darab BYD e6-ossal bővíti flottáját egy londoni taxitársaság. A kínai BYD Auto elektromos hajtású járművei jövő év közepén érkeznek a brit fővárosba.

A BYD e6 a 2003-ban alapított autógyártó sokadik modellje. Egy Európában kevésbé ismert típus, ami Kínában egyre népszerűbb. Legutóbb akkor került rá a nemzetközi sajtó figyelme, amikor egy példánya kigyulladt egy ütközés után, három ember halálát okozva. A Sencsenben történt balesetben megsérült az autó akkucsomagja, ami egy robbanást követően lángra kapott. A Li-ion akkumulátorok használatáról köztudott, hogy nem veszélytelen, ez a sajnálatos eset mégis szült némi bizonytalanságot az e6 kidolgozottságával, biztonságával kapcsolatban.

A Greentomatocars nevű taxis vállalat és a gyár megállapodása szerint 2013 közepére érkezik Londonba az ötven e6. A magas brit üzemanyagárak mellett nagy előnyt jelenthet majd a konkurenciával szemben az egy töltéssel 300 kilométert megtenni képes autók beszerzése.

Lassú, de határozott folyamat zajlik a taxik zöldítése terén. A világ nagyvárosainak taxis vállalatai egymás után döntenek a környezetkímélőbb hibrid, vagy tisztán elektromos autók mellett, s ehhez leginkább a drasztikusan megemelkedett üzemanyagárak, vagy éppen az adott város vezetése ad némi motivációt nekik. Az egész napos városi araszolásra tulajdonképpen értelmetlen bármi más mellett dönteni – főleg akkor, ha az alternatívát olyan olcsón adják, mint a New Yorkba szánt speciális Nissan NV200-asokat, melyek darabára csupán 29 700 dollár (6,7 millió forint) lesz.