Megmentené az európai autógyártást az EB

2012.11.04. 14:47

Akciótervet készít elő a válságba jutott európai autógyártás támogatására az Európai Bizottság (EB) az ágazatban foglalkoztatott 12 millió ember munkahelyének védelmében – értesült egy német magazin.

A lap szerint a tervet a következő napokban mutatja be Antonio Tajani, az EB iparért és vállalkozáspolitikáért felelős alelnöke. Az ágazat támogatására átcsoportosított uniós forrásokból egyebek mellett az autógyártó cégek fejlesztési részlegei részesülhetnének egy 2020-ig felhasználható, összesen 80 milliárd eurós kutatás-fejlesztési alapon keresztül.

A brüsszeli bizottság a fejlesztések támogatásával azt kívánja elérni, hogy az autóipar mindinkább vegyen részt az éghajlatváltozás elleni küzdelemben. A súlyos értékesítési válság miatt elkerülhetetlen gyárbezárások hatásit pedig szociális programokkal próbálja majd enyhíteni a német hírmagazin hét végén közölt értesülése szerint. Az Európai Unióban az értékesített kocsik száma folyamatosan csökken. A legutóbbi, szeptemberi adatok szerint a visszaesés 12 hónapja megszakítás nélkül tart. Szeptemberben összesen 1,1 millió autót adtak el az EU-ban, ami 10,8 százalékos csökkenés az egy évvel korábbihoz képest. Egyes piacokon az átlagot jóval meghaladó mértékű az értékesítés visszaesése, Olaszországban például 25,7 százalékkal csökkent az eladott kocsik száma.

A gyártók a visszaesés miatt sorra jelentenek be megszorításokat, elbocsátásokat. Egyebek között az Opelnél és a Fordnál vannak napirenden üzembezárások, a PSA Peugeot-Citroen pedig októberben 7 milliárd eurós állami gyorssegélyt kért a pénzügyi helyzete stabilizálásához.

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalcart, és ettől mi éhen halunk.

A TC olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TC-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.