Képeken a legelegánsabb Ferrari

2012.11.08. 14:56

Ferrarit bárki vehet, ha elég nagy szakajtó pénz birtokában van – egy ilyen egyedi mestermű birtoklásához ennél azonban sokkal több kell. Világhír, és kitartó Ferrari-rajongás. Eric Clapton mindkettőnek a birtokában van – így terveztek egy autót, csak neki. Mi pedig csak a képeket csodálhatjuk.

Clapton a kedvenc Ferrariját, az 512 BB-t szerette volna viszontlátni, de a 458 Italia korszerű műszaki tartalmával, valamivel modernebb formában. És pont ezt kapta: a Ferrari mérnökeivel és a Pininfarina formatervezőivel dolgozták ki a formát, amely egyszerre idézi az 1970-es és 80-as évek Ferrarijainak letisztult, már-már egyszerű stílusát, ugyanakkor a részletek kidolgozása korszerű autó képét mutatja.

Nem véletlen, hogy az 512 BB az autó alapja. Az eredeti gép, amelyet még 1973-ban mutattak be, az első Ferrari csúcsmodell volt, amely már középmotorral épült. Korának egyik leggyosabb sportkocsija volt: 303 km/h-s végsebessége és 5,4 másodperces gyorsulása 0-ról 100 km/h-ra ma is tiszteletet parancsol, bár az SP12 EC a maga 570 lóerejével azért érezhetően többet tud, még ha csupán nyolchengeres is.

Valószínű, hogy hosszú ideig ez a fotósorozat lesz az egyetlen lehetőségünk, hogy jobban megismerjük a mesterművet, miután az egyetlen példány a zenész magángyűjteményében pihen. Talán évtizedek múlva felbukkan majd egy árverésen, ami azért kár, mert ilyen elegáns, egyszerre érdekes és visszafogott Ferrari rég nem született.