Új autómárka a placcon: Qoros

2012.11.08. 05:58

Új autómárkáról hozott hírt a mai posta: Qoros néven gründolták a kínaiak, hogy Európát meghódítsák vele. Akár legyinthetnénk is a legújabb próbálkozás hallatán, ha nem tudnánk, kik állnak mögötte.

A Genfi Autószalonon bemutatkozó Qoros lehet, hogy magyarul nem hangzik túl jól, viszont a kínaiak eddigi, aligha komolyan vehető európai piachódítási kísérletei közül ez vonultatja fel a legnagyobb tűzerőt. Az egyik legfejlettebb hazai autógyártó, a Chery, valamint egy Israel Corporation névre hallgató holding által fele-fele tulajdonosi arányban alapított márka olyan európai beszállítókkal dolgozik új modelljei fejlesztésén, mint az osztrák Magna Steyr, a Bosch vagy a Continental. A kompromittáló múlttal nem rendelkező márka első autója egy kompakt szedán lesz, amelyet feszes ritmusban követnek majd a további modellek.

A minőségben és dizájnban egyaránt letagadhatatlan hátrányukat ledolgozni próbáló kínaiakat már csak azért is komolyan kell venni, mert nem akármilyen múlttal rendelkező németeket szerződtettek új vállalkozásuk fontos pozícióiba. Fődizájnerük az a Gert Volker Hildebrand, aki az Opel és a VW után a Mini formatervezéséért volt felelős 2010-ig, alelnökük a Volkswagentől elcsábított Volker Steinwascher, műszaki főnökük pedig a BMW M GmbH-nál 24 éven át tevékenykedő Klaus Schmidt.

Bár autóikról eddig még egy elmosódott képet sem láttunk, esélyes, hogy Genfben egy európai elvárásoknak is megfelelő autóval rukkolnak majd elő.

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalcart, és ettől mi éhen halunk.

A TC olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TC-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.