Új autómárka a placcon: Qoros

2012.11.08. 05:58

Új autómárkáról hozott hírt a mai posta: Qoros néven gründolták a kínaiak, hogy Európát meghódítsák vele. Akár legyinthetnénk is a legújabb próbálkozás hallatán, ha nem tudnánk, kik állnak mögötte.

A Genfi Autószalonon bemutatkozó Qoros lehet, hogy magyarul nem hangzik túl jól, viszont a kínaiak eddigi, aligha komolyan vehető európai piachódítási kísérletei közül ez vonultatja fel a legnagyobb tűzerőt. Az egyik legfejlettebb hazai autógyártó, a Chery, valamint egy Israel Corporation névre hallgató holding által fele-fele tulajdonosi arányban alapított márka olyan európai beszállítókkal dolgozik új modelljei fejlesztésén, mint az osztrák Magna Steyr, a Bosch vagy a Continental. A kompromittáló múlttal nem rendelkező márka első autója egy kompakt szedán lesz, amelyet feszes ritmusban követnek majd a további modellek.

A minőségben és dizájnban egyaránt letagadhatatlan hátrányukat ledolgozni próbáló kínaiakat már csak azért is komolyan kell venni, mert nem akármilyen múlttal rendelkező németeket szerződtettek új vállalkozásuk fontos pozícióiba. Fődizájnerük az a Gert Volker Hildebrand, aki az Opel és a VW után a Mini formatervezéséért volt felelős 2010-ig, alelnökük a Volkswagentől elcsábított Volker Steinwascher, műszaki főnökük pedig a BMW M GmbH-nál 24 éven át tevékenykedő Klaus Schmidt.

Bár autóikról eddig még egy elmosódott képet sem láttunk, esélyes, hogy Genfben egy európai elvárásoknak is megfelelő autóval rukkolnak majd elő.