A Jaguar a kézi váltóra szavaz

2012.11.11. 06:36

Az automata váltók mellett több gyártó is kifejezte elkötelezettségét, és hosszabb távon a manuális sebességváltók előállításának nyűgjétől is megszabadulnának. Így például a Lamborghini is elhatározta már, hogy búcsút int a régi megoldásnak, az Audi pedig éppen az európai S-modellekből kezdte kihagyni a kézi váltót.

A Jaguar viszont úgy tűnik, szembe megy ezzel a trenddel: bár a brit márka jelenleg legtöbb modelljébe hat- illetve nyolcsebességes automatát szerel, sőt a ZF kilencgangos szerkezetét is beépíti majd, mégsem mondanak le a kézi váltóról.

Adrian Hallmark, a britek márkaigazgatója szerint nem létezhet vérbeli sportkocsi manuális sebességváltó nélkül, így hamarosan új generációs kézi váltóval rukkolhat elő a Jaguar. Ezt elsőként minden bizonnyal a Párizsi Autószalonon bemutatott F-Type kapja meg, de később az XF-be is bekerülhet. Hallmark ugyanakkor azt is hozzátette, hogy az XJ-t már csak automatával tudja elképzelni.

Azt egyelőre nem tudni, hogy pontosan mikor lesz elérhető az F-Type manuális váltóval, de valószínűleg legalább egy évet kell várni rá.