Több mint egymilliárdot ért a legdrágább McLaren

2012.11.11. 09:06

Rekordáron, 3,5 millió fontért (1,27 milliárd forint) kelt egy McLaren F1 az Egyesült Királyságban. A ritkaság ezzel kiérdemelte a legdrágább modernkori sportautó címét.

Nem mindennapi alkalom, hogy eladásra kerül egy ilyen modell, ezért is juthatott ilyen magasra a vételár. Vevője nyilván régóta várt egy F1-re, ezért ment biztosra a rekordot ért ajánlattal. „A McLaren F1 a legjobb autó, amit építettek. Messze lekörözte riválisait, vagy bármelyik autót, amivel valaha találkoztam.” – mondta Tom Hartley Jr., aki kisgyerekkora óta luxusautók közt éli életét, családja derbyshire-i kereskedésében, ahol az autót értékesítették.

Négy éve 2,53 millió fontért kelt el egy szinte ugyanilyen F1, ami jól mutatja, hogy a modell kiváló befektetés. „Ha összehasonlítjuk a Bugatti Veyronnal, akkor az egyértelműen veri technológiában, az F1 viszont sokkal ritkább annál.” – így az előző tulaj. A modell titka valóban a szűkre szabott sorozatgyártás. 1992 és 1998 között gyártották, és ezalatt mindössze 106 példány készült belőle. A korában a leggyorsabb utcai sportautóként kimagasló F1 értékét tehát leginkább ez szabja meg ma. Amellett, hogy gazdagodott egy sportautóval, a vevő így egy olyan elit társaságba került, ahol olyan tagok vannak, mint Jay Leno, vagy a Mr. Beanként is ismert Rowan Atkinson. Utóbbi egyébiránt épp tavaly augusztusban törte össze sajátját egy villanyoszlop és egy fa segítségével.

Az F1 új rekordja szép elismerés készítői felé, ám ára még így is messze elmarad attól a lime-zöld Ferrari GTO-étól, ami harmincötmillió dollárért kelt el idén nyáron.