A bátrak Lamborghinije

2012.11.12. 13:35

A Lamborghini Aventador a maga hétszáz lóerejével eleve félelmetes jószág – különösen rossz kezekben, de a legújabb változat akár extrém sportnak is beválhat. Képzeljük el, milyen lehet nyitott tetővel utazni - 350 km/h-val.

Az Aventador Roadster persze nem valami szokványos kabrió. Ugyanazt tudja, mint a csukott változat, de ha lehet, még látványosabb külsejű, és még több benne az izgalmas műszaki megoldás. Ott van például a kétrészes tető, amely teljes egészében karbonszálas műanyagból készül, összesen 6 kilogrammot nyom, ugyanakkor igen nagy szilárdságú – a gyártó szerint többet bír, mintha ugyanezt a tetőt titánból készítették volna, és még könnyebb is. A hátránya, hogy kézzel kell leszedni illetve feltenni, de ez állítólag nem komplikált feladat, egy-két perc alatt bárki megoldja.

Maga a formaterv is érdekes tudott maradni, szemben számos más nyitott sportkocsiéval. A legtöbb esetben az a baj, hogy a hiányzó tető miatt az autó elveszíti legkarakteresebb formáját, de ezúttal a tervezők igyekeztek a motorháztető érdekesebb kialakításával érdekesebbé tenni a formát. Itt is hasonló három- és hatszögletű nyílásokkal találkozunk, mint az autó már részein, így a stílusbeli egységet is sikerült megőrizni. A lemezek alatt egyébként épp itt, a motorháztető és az utastér határán iktatták be a legtöbb megerősítést, hisz itt kellett elhelyezni azokat az elemeket, amelyek megvédik az utasokat egy esetleges borulás esetén. Igazán azonban arra büszkék a tervezők, hogy a motoros mozgatású hátsó ablakkal és egy kis szélterelővel szinte teljes csöndet tudnak varázsolni a sportkocsi belsejében, nyitott tető mellett is.

Műszaki szempontból nincs sok változtatás a kupéhoz képest: a 6,5 literes V12-es itt már hengerlekapcsolással és stop-start rendszerrel érkezik, a csúcsteljesítménye azonban maradt 700 lóerő. Így az autó végsebessége 350 km/h, és akár 3 másodperc alatt elérheti a 100 km/h-t. Persze kevéssé valószínű, hogy nyitott tetővel érdemes kipróbálni a 250 km/h feletti sebességtartományt – itt már inkább kellemetlen élmény lehet a hajlobogtatás.

Az Aventador nyitott változata – teljes nevén az LP700-4 Roadster – 300 ezer euróba kerül majd adók nélkül, azaz itthon aligha lehetne beszerezni 105 millió forint alatt.