Pánikszerű megújulás előtt a Honda Civic

2012.11.12. 18:20

Többször előfordult már, hogy egy autógyártó mellényúlt egy formatervvel, de hogy ilyen gyorsan reagáljanak a kritikára, az példa nélküli. A Civic átalakítása váratlan, de kifizetődhet a japánoknak.

Az új Civic nem kezdett valami fényesen Észak-Amerikában. A bevezetést a japánt sújtó cunami késleltette, majd gyenge kritikákat kapott a szaksajtótól, részint a formaterv, részint a kivitelezés minősége miatt. Valószínűleg csalódottak is voltak a vásárlók, hisz fazonra alig változott a Civic, viszont veszített korábbi sportos karakteréből. A gyár azonban villámgyorsan reagált: bemutatták a 2013-as modellévre teljesen átdolgozott változatot, amely állításuk szerint minden téren többet nyújt, mint eddig.

A legfeltűnőbb változtatás az új, látványosabb és stílusosabb hűtőmaszk, amely egyértelműen különválik a fényszóróktól. A motorháztetőt is ehhez az új dizájn-elemhez igazították: kapott két vaskos hosszanti bordát, amelytől mozgalmasabb látványt nyújt. Hátul is igazítottak az autón – elsősorban a lámpatestek és a lökhárító módosult. Bár belső fotókat egyelőre nem közöltek, az ígéretek szerint a belső tér minőségén is javítottak. A legtöbb kritika azonban a típusra korábban jellemző vezetési élmény hiánya miatt érte a típust, így valószínűleg át hangolják a Civic futóművét, motorját, váltóját és kormányművét is.

Azt nem tudni, hogy Európában is terveznek-e hasonló lépéseket, de nem túl valószínű. A Civic elsődleges piaca Észak-Amerika, ahol sokáig a legnépszerűbb kompakt modellek – odaát kisautók – közé tartozott, és a Honda nyilván azt várja, hogy az amúgy egyáltalán nem olcsó változtatások után vissza tudják szerezni elvesztett vásárlóik egy részét. Európában viszont eddig sem igen versenyezhettek a piacot uraló típusokkal, amilyen a VW Golf, az Opel Astra, vagy épp a Ford Focus, így nem remélhetik, hogy egy idő előtti átdolgozás költségei megtérülhetnek az eladások növekedése révén.