Scirocco, amire vágynánk

2012.11.13. 16:18

Fura mód támasztotta fel a Volkswagen a Sciroccót néhány éve. Az autó dögösen néz ki, de inkább olyan, mint valami túlszélesített GTI – nincs benne semmi a korábbi névrokonok, vagy akár a Corrado kupé-fazonjából. A típus azonban előbb-utóbb le kell hogy cserélődjön – ha másért nem is, hogy az olcsóbb és könnyebb MQB platformra építhessék az utódját – így akár vissza is térhetnének a kupé-formához, valahogy így.

A vázlatok származhatnának akár a Volkswagentől is – láthatóan profi munka mind – de sajnos egyelőre csak egy német formatervező-tanuló, íróasztalában léteznek. Pedig a lendületes forma megvalósításért kiált: ilyen külsővel a Scirocco újra kultusz-modell lehetne, mint harminc-egynéhány évvel ezelőtti elődei. Az arányok persze nem reálisak, de így is látszik, hogy a részletmegoldások épp elég karakteresek – legalábbis VW mércével mindenképp.

Bár Európában manapság gyengén megy az üzlet a Volkswagennek is, úgy hallani, az amerikai piac kedvéért el akarják készíteni a Scirocco negyedik generációját. A projekt azonban még nem kapott zöld utat – nyilván attól függ a sorsa, hogy termelhet-e hasznot a gyáróriásnak, vagy sem.