2,7 millió Toyota, rossz kormánnyal

2012.11.15. 05:44

Alábbi, csütörtök reggeli hírünk magyarországi infókkal frissült. Ha már olvasta, görgessen két bekezdéssel lejjebb.

A Toyota az elmúlt években számos nagyarányú visszahívási kampányt hirdetett – és most itt a legújabb, amely számos, Európában forgalmazott típust is érint.

A világméretű visszahívás a 2001 júliusa és 2009 márciusa közt készült Avensiseket és Corollákat, illetve a 2003 júliusa és 2009 áprilisa közt készült Priusokat érinti, azaz csupa olyan típust, amely már nincs gyártásban. Ezeknél az autóknál ellenőrzik a kormányművet, amely egyes esetekben recsegő vagy kopogó hangot hallat, sőt, akár a kormánymozdulatok hatása is csökkenhet némely hibás példányoknál. A hiba állítólag nem igazán gyakori – Európában eddig kilenc esetet regisztráltak – de a kormánymű biztonsági szempontból kritikus elem, ezért döntöttek a visszahívás mellett. A Priusok esetében egy másik hibát is igyekeznek orvosolni: itt a hibrid rendszer vízpumpája hajlamos elromlani.

Friss infó - a Toyota Motor Hungary tájékoztatása:

Avensis, Corolla és II. generációs Prius kormányösszekötő tengely miatti visszahívása

Bizonyos, elektromos szervokormánnyal szerelt - 1.6 és 1.8 benzines AVENSIS, japán gyártású sedan és kombi COROLLA, valamint PRIUS – gépkocsik esetében előfordulhat, hogy az alsó kormányösszekötő tengely (ez a tengely köti össze a kormányművet a kormányoszlop részét képező csuklós tengellyel) bordás részén a tengely nem megfelelő szilárdsága miatt a foghézag megnő, idővel a bordás rész elkopik.

Magyarországon 3 043 darab gépjármű érintett; Avenis (2 557 db), Corolla Sedan japán gyártású (193 db) és II. generációs Prius (293 db).

Az érintett ügyfeleket az alvászám ismeretében tértivevényes levélben kiértesítjük és egyben kérjük őket, hogy amint a levelet megkapták, vegyék fel a kapcsolatot időpont egyeztetés céljából a velük kapcsolatban álló Toyota márkaszervizzel.

A márkaszervizek az Ügyfelek részére költségmentesen elvégzik az összekötő tengely ellenőrzését és amennyiben szükséges kicserélik az alkatrészt egy módosítottra. Az ellenőrzés és az esetlegesen szükséges javítás hozzávetőlegesen 1 órát vesz igénybe.