Évekre leültetik a gyorshajtókat

2012.11.27. 15:36

Svájcban nem kedvelik a gyorshajtókat: már eddig is elképesztő bírságokra számíthatott, aki átlépte a megengedett tempót. Most azonban tovább szigorítják a szabályokat, így nem csak horribilis bírságot, de börtönbüntetést is kaphatnak a szabályszegők.

Extrém sebességtúllépésért persze bárhol le lehet csukatni bárkit, ha a gyorshajtás vádjához hozzácsapnak még néhányat az ügyészségen, de olyanról először hallani, hogy a gyorshajtást bizonyos mérték felett automatikusan börtönnel büntetnék. Ráadásul az új svájci jogszabály egy évben határozza meg a minimálisan kiszabható büntetés mértékét – és négy évben a maximumát, azaz ha valaki túl gyorsan megy, és rajtakapják, aligha kerülheti el a börtönt. A svájci törvényalkotók szerint bűnöző, aki 70 km/h-nál gyorsabban hajt 30 km/h-s korlátozás mellett, 100 felett 50 km/h-s korlátozás mellett, 140 km/h felett 80 km/h-s korlátozás mellett, vagy 200 felett száguld autópályán, ahol egyébként 120 km/h a megengedett.

A svájci jogrend persze eddig sem volt kevésbé ijesztő, hisz a korábbi szabály szerint nem csak a gyorshajtás mértéke, de a szabálysértő anyagi helyzete is befolyásolta, hogy mekkora bírságot szabtak ki. Így fordulhatott elő, hogy egy alkalommal 1,2 millió svájci frankos – átszámítva közel 280 millió forintos – bírságcsekket küldtek ki egy svéd gyorshajtónak. Az új szabályozás azonban ennél is szigorúbb – főleg a városhatároknál érdemes vigyázni, ahol könnyű belefutni egy börtönbüntetést érő traffipax-mérésbe. Innentől pedig csak abban bízhat, hogy a svájci börtönökben jó az ellátás.