Újabb kamerák az utak mentén

2012.11.28. 09:55

Forgalomjelző digitális táblákat helyez ki a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) és a BKK Közút több főút mellé; a kijelzőkön a Duna-hidakhoz eljutáshoz szükséges időt jelzik majd.

A BKK az MTI megkeresésére kedden azt közölte: az M1-M7 autópálya közös szakaszán és a 6-os számú főút bevezető szakaszán, valamint kapcsolódó főútjain, a Budafoki úton és a Szerémi úton helyeznek el ilyen kijelzőket, illetve a hozzájuk kapcsolódó kamerás megfigyelésre, járműazonosításra és számlálásra alkalmas "intelligens végpontokat". A kijelzőket az év végéig elhelyezik.

A rendszer automatikusan meghatározza az eljutási időket a Duna különböző hídjaihoz, majd az adatokat megjeleníti a bevezető szakaszokra telepített változtatható jelzésképű táblákon, megkönnyítve ezzel a gépjárművezetők dolgát az útirányválasztásban.
A kamerás rendszámfelismerésre épülő rendszer lényege, hogy két állandó mérőhely között meghatározza a Duna hidakig tartó tényleges utazási időket. A forgalomtechnikai adatok értékelése valós időben történik, a rendszer a szokásostól lényegesen eltérő folyamatok esetén szükség szerint figyelmeztető jelzéseket ad a BKK Közút forgalomfelügyeletének. Hasonló táblákat telepítettek korábban az M0-körgyűrű több csomópontjában is, amelyen a körgyűrűről elérhető települések és autópályák eléréshez szükséges időt írják ki.