Világelsőségre tör az Audi

2012.12.01. 17:21

Az évtized végére a legnagyobb prémium kategóriás autógyártóvá válna az Audi. Ehhez a Mercedest és a BMW-t is át kell majd lépnie az ingolstadtiaknak.

"2020-ig a legnagyobb prémium márkává kívánunk válni, de már most is müncheni kollégáink sarkában járunk" - jelentette ki Rupert Stadler, az Audi vezérigazgatója egy nemrég megjelent interjúban, a BMW-re utalva. A BMW-nek már a Daimler is hadat üzent. Dieter Zetsche, a Daimler elnöke, a Mercedes-Benz vezérigazgatója egy évvel ezelőtt jelentette ki, hogy 2020-ra megelőzik a BMW-t forgalomban, és addigi eladásaikat duplájára, 2,6 millió autóra növelik.

Az Audi elsősorban a külföldi piacokra összpontosít. "Globális autógyártó vagyunk. Miközben a világpiac tovább növekszik, az európai piacra összpontosító márkák veszteségeket kénytelenek elkönyvelni" - mutatott rá Rupert Stadler.

Októberben az ingolstadtiak 14 százalékkal növelték eladásaikat az egy évvel korábbihoz képest, a BMW 13 százalékkal, a Daimler személyautó-érdekeltsége pedig mindössze 6,2 százalékkal. Az Audi vezérigazgatója hisz az elektromos autózás jövőjében: "a hatótáv, az ár és a töltőállomás-infrastruktúra területén bőven van mit javítani, de ez még nem kellene, hogy elkedvetlenítsen bennünket, hiszen csak most kezdtünk bele. Az elektromos autók német utakra 2020-ig előirányzott egymilliós számát mindenkinek szem előtt kell tartania, aki maga is jelen akar lenni" - fogalmazott Stadler az interjúban.