Az A osztálynak is jól áll az egyenruha

2012.12.04. 11:40

A Mercedes legújabb fronthajtású modelljét mindennel ellátták, amire a rendőrségi munkához szükség lehet, de ennyi nem volt elég. Jelenleg ez az A osztály egyik legerősebb változata – igaz, már nem sokáig.

A Brabus, ahogy ez már szokása, a Tune it! Safe! kampány keretében építette meg a tuningolt rendőrségi változatot az A oszytályból. Az évek óta futó akció a nagyobb tuningcégek és a német rendőrség együttműködéséből született, és a célja a sufnituning elleni harc – azaz a tuningcégek megpróbálnak mindent beleadni a rendőrautónak öltöztetett típusokba, hogy megmutassák, hogyan érdemes autót átalakítani.

A fényhídon és a kék-ezüst fényezésen kívül számos más részletében is különbözik ez a Mercedes az A 250-estől, amelyből kialakították. A kétliteres turbómotor teljesítményét 211-ről 245 lóerőre növelték, ültettek a futóműven, és 19-es felniket kapott az autó alacsony profilú, kifejezetten sportos használatra tervezett gumiabroncsokkal. Az autó a tuningnak köszönhetően 6,2 másodperc alatt gyorsul 100 km/h-ra, és talán átléphetné a 250 km/h-s sebességet is, ha nem akadályozná meg ebben a beépített sebességkorlátozás. Érdekes, hogy a Brabus a teljesítménynövelés ellenére sem rontotta el az autó fogyasztását: az átlag állítólag 6,1 liter szabvány vegyes ciklusban.

A Brabus-féle A osztály persze csak átmenetileg lehet a legerősebb: az AMG már dolgozik a gyári A45-ösön, amely a hírek szerint több, mint 350 lóerős lesz.