Nem lesz több V12-es BMW?

2012.12.04. 05:47

Manapság presztízskérdés, hogy egy luxusautó-gyártó kínáljon tizenkét hengeres modellt. Mindegy, hogy célszerű-e vagy sem, az Audi, a BMW és a Mercedes csúcsmodelljéből is létezik ilyen kivitel. Ám úgy néz ki, lassan véget érhet a V12-esek korszaka.

A BMW ausztrál részlegének egyik munkatársa nyilatkozta, hogy a következő 7-esből jó eséllyel már nem lesz V12-es változat. A 2016-ra várható modell tervezése ugyanis most van kezdeti szakaszban: ilyenkor alakítják ki az alapkoncepciót, amely alapján a tervezők aztán elkezdhetik kidolgozni a részleteket. A tizenkét hengeres motor halálát állítólag a fogyasztási normák szigorodása jelentette: a BMW-nél attól tartanak, hogy a nagy szívómotor túlzottan lerontaná a szén-dioxid-kibocsátási átlagot, ami a gyártónak rengeteg pénzébe kerülne.

Ettől persze nem maradna erős motor nélkül a bajorok csúcsmodellje. A 4,4 literes ikerturbós V8-asból már most is létezik erősebb kivitel az 544 lóerős hatliteres V12-esnél, vagy 40%-kal alacsonyabb gyári fogyasztási adattal. A váltás tehát legfeljebb a 7-es presztízsének árthat, a dinamikájának aligha.

Az egészben az a legérdekesebb, hogy az 1980-as évek végén a BMW hozta divatba a V12-es motorokat – addig csak a Ferrari, a Lamborghini és a Jaguar készített ilyeneket. A BMW 750i láttán azonban a Mercedes is elkészítette a saját V12-esét, a 2000-es évek elején pedig az Audi is bevetette saját W12-esét.