Sportkocsi jön a Daciától?

2012.12.05. 13:54

A Dacia egytípusos, szuperolcsó márkának indult, de mára egész komoly palettát hoztak össze, szedánnal, ötajtóssal, pick-uppal, egyterűvel és terepjáróval. Egy dolog hiányzik még, valami dögös, sportos, fiatalos modell – az angol képviselet szerint megérné egy ilyet is készíteni.

Thierry Sybord, a márka brit képviselőjének vezetője azt mondja, a Daciának egy valódi sportkocsira lenne szüksége. „Úgy vélem, valami olyasmi kéne, mint az eredeti Alpine sportkocsik: egyszerű, megfizethető gép, amelyet élmény vezetni. Még csak az sem kell, hogy kiemelkedően gyors legyen.” – vázolta Sybord, hogy mire is gondol pontosan. Persze rögtön elkezdődtek a találgatások arról, hogy a Caterham-Alpine sportkocsiból készülne Dacia változat is. Ezt azonban irreális elképzelésnek tartja a brit igazgató, mondván, egy középmotoros sportkocsi túl drága lenne. „Egyértelmű, hogy a Logan alapjait kéne felhasználnunk, egy olyan modell elkészítéséhez, amely olcsóbb, mint a Mazda MX-5.”

Ahhoz persze, hogy bármi megvalósuljon ebből, a francia Renault vezetés jóváhagyására lenne szükség. Ugyanakkor egyáltalán nem lehetetlen, hogy lesz sportos Dacia – talán a Renault Windhez hasonló kétülésest hozhatnának össze. Ha a formatervet sikerülne valamivel barátságosabbra szabni, és alacsonyan tartani az árat, az valóban használhatna a márka megítélésének. A probléma csak az, hogy egy ilyen modell aligha hozna nyereséget, legalábbis rövid távon – a Renaultnak pedig mi sem hiányzik kevésbé, mint egy újabb veszteségforrás.