Nagyobb luxus az új pápamobilban

2012.12.08. 13:15

Pénteken megkapta a legújabb pápamobilt XVI. Benedek. Az M osztályra épült, egyedi kialakítású autót a Daimler igazgatótanácsának elnöke, a Mercedes-Benz vezérigazgatója, Dieter Zetsche adta át a római katolikus egyházfőnek a Vatikán udvarán.

A legmagasabb felszereltségi szintű M osztályból készült pápamobil a korábbi modellekhez hasonlóan gyémántfehér fényezést kapott, és megjelenésében sem mutat nagy elérést azoktól. A leginkább értékelhető változás, hogy az üvegkabin beltere jelentősen bővült, így már a hívek gyűrűjében guruló autóban sem kell nélkülöznie a szokott luxust a Szentatyának: az elődökénél nagyobb üvegpanelek mögött egy hímzett trón, és sok-sok négyzetméter mozgástér áll rendelkezésére. „A Mercedes-Benznek nagy megtiszteltetés, hogy elkísérheti a pápát jövőbeli utazásaira. Célunk, hogy együttműködésünket a Vatikánnal hosszú távon megőrizzük” – mondta Zetsche a pápamobil átadásakor, Rómában.

XVI. Benedek december 8-án, a szeplőtelen fogadtatás ünnepén, Rómában fogja először használni az autót, és ezzel életben tart egy több mint nyolcvanéves hagyományt. A Daimler-Benz és a római katolikus egyházfők kapcsolata 1930 nyaráig nyúlik vissza, akkor ajándékozta meg a vállalat XI. Piust egy autóval, és azóta folyamatosan bővül a pápa flottája a speciális kivitelű és felszereltségű pápamobilokkal.