Itt a legújabb M-es BMW

2012.12.13. 11:41

Egyszerre vérbeli luxusautó és sportkocsi, szedán és kupé – a Gran Coupéval teljessé válik az M5-M6 család. Ez a négyajtós 6-os változat talán feleslegesnek is tűnhet az M5-ös mellett, de ha másért nem is, azért fontos volt bemutatni, hogy a Mercedes CLS 63 AMG-nak közvetlen konkurenciát teremtsenek.

Az M-es mérnökök itt is az M5-ösből és az M6 kupéból ismert hajtásláncot alkalmazták, az adatok alapján úgy néz ki, lényeges változtatások nélkül. A 4,4 literes biturbó V8-as a maga 560 lóerejével bőségesen elég is mindenre, amit közúton egyáltalán érdemes kipróbálni. 4,2 másodperc alatt felrántja a négyajtós karosszériát 100 km/h-ra, és ez a mutatvány a dupla kuplungos automata váltóval még csak különösebb koncentrációt sem igényel, csak padlóig taposott gázpedált. A végsebességet itt is elektronika korlátozza 250 km/h-ra – képességei alapján nyilván inkább 300 km/h körül lenne a csúcsérték. Az erő stabil átvitele ilyen teljesítményszint mellett már nem olyan egyszerű feladat, így elektronikusan zárható differenciálművet használnak, amelynek a zárási foka 0 és 100% között változik a szükségleteknek megfelelően.

Az autó többi rendszerét is a nagy teljesítményhez igazították. Elöl 400, hátul pedig 375 mm-es acél-alumínium féktárcsákat alkalmaznak hatdugattyús féknyergekkel, a futóműbe pedig aktív lengéscsillapítók kerültek, és a bekötési pontjait is megerősítették. Természetesen a karosszériát sem csak a látvány kedvéért módosították: az új első lökhárító a megfelelő hűtés érdekében kapott három hatalmas légbeömlőt, hátul pedig méretes diffúzort alakítottak ki, amely nagy tempónál teszi stabilabbá az autót.

Az M6 Gran Coupéval a BMW egyértelmű célja, hogy felülmúlja a Mercedes CLS 63 AMG-t, és ez – legalább az adatok szintjén – meg is valósul. A Mercedes négyajtós kupéjának erősebbik változata is 3 lóerővel gyengébb, és a gyorsulási időben is van egy tized különbség a BMW javára. Ennél is lényegesebb azonban, hogy a Mercedes már nem egyedül elégíti ki annak a szűk rétegnek az igényeit, akiknek épp négyajtós kupé kell 500 lóerő feletti teljesítménnyel.