Kőként zuhan a Fiat értéke

2012.12.14. 12:51

Olyan gyorsan kezdett esni a Fiat-részvény ára, hogy felfüggesztették a kereskedését a milánói tőzsdén. Ezzel reagáltak arra, hogy több mint 5%-ot esett az árfolyam rövid időn belül, ami a Fiat terveinek nyilvánossá válásával magyarázható.

A Fiat vezetése ugyanis azon dolgozik, hogy felvásárolja a Chrysler maradékát is. Az amerikai vállalat 41,5%-át kéne megszerezni, amely a Chrysler dolgozókat tömörítő szakszervezetek és nyugdíjalapok kezében van. Ehhez azonban jelentős kölcsönre lenne szükség: becslések szerint 1,6 és 2,9 milliárd euró közti összegről van szó. Azt azonban nemigen lehet megjósolni, hogy ez jó befektetés lesz-e. A Fiat eladásai Európában csökkennek, viszont a Chrysler zsíros nyereséget hoz, így elvben minél hamarabb történik meg a felvásárlás, annál jobb az olaszoknak. A befektetők azonban túl nagynak ítélik a kockázatot: erre utal, hogy két nagy bank is átminősítette a részvényeket. Az UBS-nél a felvásárlandó kategóriából a semlegesbe, a Deutsche Banknál megtartandóból eladandóba kerültek a Fiat papírjai – alighanem ez vezetett a gyors árfolyam-csökkenéshez.

A tőzsde reakciója hosszabb távon persze nem jelent sokat, hisz előfordulhat, hogy egy másik bejelentés holnap ugyanilyen hirtelen megemeli a Fiat részvények értékét. Ehhez azonban az kellene, hogy sikeresen záruljon a Chrysler felvásárlása.