Két hobbiterepjáróval erősít a Fiat

2012.12.23. 16:02

Bár a Fiat készülő új crossoveréről, az 500X-ről már egészen jó minőségű fotó is kiszivárgott, a gyártás helyéről és idejéről eddig még csak találgatások folytak. Az olasz vállalat most úgy tűnik lezárta a kérdést, bejelentették ugyanis, hogy az új hobbiterepjárót az olaszországi Melfiben található gyárban készítik majd – párhuzamosan egy kisebb Jeeppel.

A melfi üzemet 1,3 millió dolláros beruházással készítik fel a két új modell gyártására. Többek között ötszáz új hegesztőrobotot állítanak munkába, és megújul a fényező- és az összeszerelő egység is. A gyártósor kapacitását napi 1600 autó előállítására tervezik, a most bejelentett két telekjárón kívül további két modell készülhet majd Melfiben.

A kis Jeep és az 500X közös platformot használnak majd, és mindkettő elérhető lesz összkerékhajtással. Először a Jeepet dobják piacra, várhatóan 2014-ben, és még abban az évben megkezdik az amerikai exportot is. Kicsivel későbbre tervezik a Suzuki SX4 testvérmodelljét, a Fiat Sedicit váltó 500X gyártásának beindítását.

Az olasz autógyártó 2016-ra összesen 19 Olaszországban készülő modellt tervez, ebből négyet a kompakt kategóriában, Fiat-emblémával, továbbá kilenc új Alfát és hat Maseratit. A költségek csökkentése érdekében továbbra sem zárkóznak el attól, hogy a kisebb presztízsű autókat Nyugat-Európán kívül szereljék össze.