Közösen fejleszt a GM és a PSA

2012.12.23. 13:32

A General Motors és a PSA-konszern együttműködésével kapcsolatban eddig csak találgatások láttak napvilágot, most viszont a GM hivatalos közleményben adott ki részleteket a két vállalatcsoport jövőbeli terveiről.

A gyártók három közös platform kifejlesztésében állapodtak meg. Az egyik az Opel és a Vauxhall esetében egy kompakt egyterű, míg a Peugeot-nál egy crossover alapjait jelentheti, a másik pedig a GM-nél és a PSA-nál is egy újabb kisbuszt készíthet elő. A harmadik közös cél egy városi kisautó platformjának megalkotása – erre épülhet az Opel Agila és a Citroen C1 utóda is. Egyelőre elvetették viszont a közös nagyautó tervét.

Az autógyárak emellett közösen tervezhetnek majd gazdaságos, mégis nagy teljesítményű benzinmotorokat, hogy az új típusok takarékosabbak is legyenek. Az együttműködés nemcsak új platformokra terjed ki, hanem a költségcsökkentésre is: a beszerzésekről egy közös vállalat gondoskodik majd.

A GM-PSA kapcsolat szorosabbra fűzésével készülő autók leghamarabb 2016-ban érkezhetnek meg – a felek ugyanakkor azt is megígérték, hogy az újdonságok a közös alapok ellenére ezután is tükrözik majd az adott márka arculatát.