A rapperek új kedvence?

2013.01.03. 12:13

Újabb modellváltozattal bővült a Bentley Continental család: a kupé után a vászontetős Convertible is kapható lesz sportos GT Speed kivitelven. A 625 lóerős gép jelenleg a világ leggyorsabb négyüléses, nyitott szériakocsijának számít, bár erről leginkább a konkurencia tehet.

A Continentalok egyike sem nevezhető gyengének – a V8-as alapváltozat is 507 lóerős – de a GT Speed változatokat kifejezetten sportos autózásra tervezik. A nyitott kivitel elvben talán kevésbé tűnik alkalmasnak a száguldozásra, hisz a karosszéria merevsége nyilván meg sem közelíti a kupéét, de most ebből is kiadják a sportváltozatot. A hatliteres W12-es turbómotor 625 lóerős változata még a 2,3 tonnás luxusautót is képes fickóssá tenni, legalábbis az adatok tanúsága szerint. A 100 km/h-s tempó 4,4 másodperc alatt van meg, és mivel a konkurenciával szemben a Bentley nem korlátozza autói végsebességét, akár a 325 km/h is elérhető. A lényeg azonban nem a végsebesség, hanem a sportos viselkedés – ebben pedig a 21 hüvelykes felnikre szerelt alacsony profilú gumiabroncsok és az egy centivel leültetett, keményebbre hangolt futómű gondoskodik.

A Bentley Continental GTC Speed Detroitban mutatkozik be néhány napon belül, ami nem véletlen. A brit luxusmárka, és különösen a Continental sorozat elsősorban Észak-Amerikában lett sikeres az elmúlt évtizedben, méghozzá nem a konzervatív urak, hanem frissen meggazdagodott, fiatalabb luxusautó-vásárlók körében.