Sok az alvó sofőr az utakon

2013.01.05. 08:32

Minden huszonnegyedik sofőr aludt el vezetés közben legalább egyszer a közelmúltban – derült ki egy, az USA-ban végzett friss felmérésből.

A telefonon végzett felmérésben az amerikaiak négy százaléka vallotta, hogy minimum egy alkalommal elaludt vezetés közben az utóbbi egy hónapban. 147 ezer embert kérdeztek meg, s az így született eredmények alapján elmondható, hogy az ilyen vétség a férfiaknál gyakoribb, mint a nőknél, és leginkább a 25 és 34 év közti járművezetők között fordul elő. Az talán nem meglepő, hogy sokan hat óránál kevesebbet aludtak egy-egy ilyen esetet megelőző éjszaka, ami előtt viszont a kutatók is értetlenül állnak az az, hogy Texas kimagaslik az ország más államaival szemben e téren.

Az Egyesült Államokban a halálos kimenetelű balesetek körülbelül három százaléka köthető álmosságból fakadóan figyelmetlen, vagy alvó sofőrökhöz (a gyógyszeres mellékhatások miatti balesetekre nem tértek ki). Igaz, ezekről az adatokról a szakértők is sokat vitáznak, hiszen a legtöbb esetben nem igazolható, hogy a járművezető aludt a tragédia alatt.