2013.01.08. 05:40

A jövő héten mutatja be a Hyundai a HCD-14 jelzésű modellt. A semmitmondó név mögött egy vérbeli luxusautó-tanulmány rejtőzik, meglehetősen szokatlan vonalvezetéssel.

Sokat nem tudunk az autóról, hisz a koreaiak egyelőre csak egy sejtelmes fotót közöltek, amelyen csupán az autó körvonalai láthatók. Az azonban így is egyértelmű, hogy valami hatalmasról van szó – a HCD-14 egyértelműen több, mint öt méteres, négy oldalajtós bálna lesz. Egyes feltételezések szerint már a következő Genesis generáció előfutárának tekinthetjük, amelyet ugyanúgy érdekesebbé próbálnak tenni, mint a kisebb modelleket. A Genesis luxusmodell ugyanis elég konzervatív és sematikus típus, amely szinte bármilyen típusjelzést viselhetne.

A kupé-forma tető manapság nagy divat a luxusautó-gyártók körében. Nem csak az Audi A7 képviseli ezt az irányzatot, de a Jaguar XJ aktuális generációja is, így nem volna meglepő, ha a Hyundai is ebbe az irányba lépne tovább. A sajátos forma mellett a Hyundai teljesen új típusú kezelőfelületet fejlesztett a típus számára: azt mondják, valamiféle háromdimenziós mozdulatvezérlést alkalmaznak majd, amelyhez hasonlót eddig senki.

A HCD-14 bemutatóját a Detroit Auto Show-n tartják, ami érthető is: a Hyundai és Kia luxusautók Észak-Amerikában egész sikeresek, míg Európában egyelőre teljesen ismeretlenek.