Meglepő az új Lexus IS

2013.01.10. 05:42

A legnépszerűbb luxusautó-kategóriában készül új versenyzőt állítani a Lexus, így a japánok láthatóan nem szeretnének félmunkát végezni. Az új IS célja, hogy közelebb kerüljön a Mercedes C osztályhoz, a 3-as BMW-hez és az A4-es Audihoz.

A Lexus IS előző generációja is tudott mindent, ami ebben a kartegóriában a sikerhez kell. Hátsókerék-hajtású volt, kellemes klasszikus arányokkal és erőteljes motorokkal. Mégsem lett igazán nagy siker, és ez legalább részben kissé unalmas formatervének volt köszönhető. Nem volt csúnya, de semmi feltűnő vagy jellegzetes nem volt benne. Ezen egyértelműen változtatni szeretne a Lexus, legalábbis ez látszik az első kiszivárgott fotósorozaton.

Az alapforma nem sokat változott, inkább a részletmegoldásokon látszik az igyekezet. Az orr-részt természetesen a homokóra-forma egyen-hűtőmaszk uralja, amelyet a képeken látható F Sport jelzésű sportváltozaton kisebb légbeömlők öveznek. Szintén érdekes megoldás az autó oldalán elinduló él, amely a kardpenge-forma hátsó lámpákban folytatódik. A C oszlop is más formát ölt az új modellen – az ablaksor alsó peremét hátul felfelé törték, igaz, nem olyan mértékben, mint a BMW-ken szokás. Hasonló kialakítást nemrég a Toyota Crown-on láthattunk.

A műszaki tartalomról sokat nem tudni, bár azt már korábban bejelentették, hogy a dízelmotoros változatról lemondtak. Valószínűleg két-három V6-os benzinmotor és egy négyhengeres hibrid közül lehet majd választani. Ennél többet jövő héten tudhatunk meg Detroitban, ahol a hivatalos világpremiert tartják.