Huszonhárom új Opelt ígérnek

2013.01.11. 05:41

A GM európai részlege bajban van, de a vezetés most olyan tervvel állt elő, amely kihúzhatja a pácból az Opelt és a Vauxhallt. Új modellek, költségcsökkentés, és reális becslések – ezekre épül a Drive! 2022 nevű tervezet.

Az Opel első számú problémája, hogy szinte kizárólag az európai piacból él, így a piac jelenleg is zajló zsugorodása azonnal érezhető a pénzügyi eredményeken. A jelenlegi kereslethez képest túl nagy a cég gyártókapacitása, és a jelenlegi modellpalettán viszonylag kevés az olyan újdonság, amelytől azonnali, gyors növekedést várhatnának. A GM Europe elnöke, Steve Grisky azonban előállt egy olyan – Detroitban már jóváhagyott – tervvel, amely az évtized közepétől ismét nyereségessé teheti az Opelt.

A Drive! 2022 központi eleme a modellválaszték frissítése és bővítése. Csak 2016-ig 23 új típus érkezik – ezektől várják, hogy felélénkítsék a keresletet. Részleteket egyelőre nem árultak el, de úgy tudjuk, várhatók igazi újdonságok is az olyan kötelező gyakorlatokon felül, mint a Corsa leváltása vagy az Astra és az Insignia frissítése. A tervek szerint nagyjából három év múlva kell az Opelnek elérni a nullszaldót, ehhez azonban nem lenne elegendő néhány új típus.

Megpróbálják csökkenteni a vállalat Európa-függését is: az Opeleken kívül gyártanak majd autókat más kontinensek más GM márkái számára is. Az Opel üzemeiben készülhet néhány Chevrolet és Távol-Keletre szánt Buick típus is. Így a gyárak kihasználtsága nem függ majd annyira szorosan az európai kereslettől. Ezen felül a működési költségekből tartósan le akarnak faragni félmilliárd dollárnak megfelelő összeget, amihez nyilván a bochumi autógyár bezárása is hozzájárul majd.

Grisky szerint ugyan számos hasonló, szép nevű tervet ismertettek már az Opelnél az elmúlt évtizedekben, de ez az első, amelyben nem a remény a központi elem, hanem a realitásokból indul ki. Ha ez igaz, az Opelt talán sikerül kihúzni a gödörből, amelybe néhány évente visszacsúszik, és talán az európai részleg is megbízható nyereségforrás lehet a General Motors számára.