2013.01.16. 05:42

A Hyundai olyat mutatott a Detroiti Autószalon látogatóinak, amitől leeshet az álluk. A neve HCD-14, és sokkal izgalmasabb, mint a neve alapján sejthető.

Bevált recept nélkül nehéz jót főzni, és a luxusautó-gyártásban a legjobb recept láthatóan a németeké. Nem csoda, hogy mindenki őket majmolja – aki pedig nem, az azokról másol, akik a németekről másoltak. Így volt a Hyundai is a Genesis elkészítésekor: a nagy luxusszedán egy kicsit unalmasabb BMW, vagy méginkább Lexus utánérzésnek tűnik – egy olyan Lexus másolatának, amelyet egy BMW ihletett. A típus egész jól is fogy, főleg Amerikában, de azt alighanem a Hyundai stratégái is érezték, hogy ezen a piacon nem lesz elég beilleszkedni a mezőny közepébe.

A HCD-14 egyértelműen annak a törekvésnek a megtestesülése, hogy a Genesis luxusmodellekkel utolérjék az élvonalat, de egy saját recepthez még nincs elég tapasztalata a koreai tervezőknek. Ezért összeszedték azokat a vonásokat a német luxusmodellekről, amelyeket a legjobbnak gondoltak. A tanulmány a négyajtós kupé vonalat követi, magas övvonalával és lőrés-ablakaival egy kicsit az első generációs Mercedes CLS-re emlékeztet. Az orrán viszont gigantikus, krómkeretes Audi single-frame hűtőmaszkot visel, az oldalán pedig ugyanúgy játszottak a felület domborulataival, mint az újabb BMW-ken. A karaktert meghatározó ötletek mintha mind máshonnan jöttek volna, de az összképben mégis van egyéniség.

A jellegzetes forma a Genesis ismert technikáját takarja – 5 literes V8-as, 8 sebességes váltóval, hátsókerék-hajtással – de az autónak van néhány szokatlan részlete a belső térben. Az egymástól távolodva nyíló öngyilkos ajtók mögött négy otthonos fotelben foglalhatnak helyet az utasok, a sofőr pedig kifejezetten egyszerű műszerfalat kap, amelyen álló helyzetben semmi nem látható. A műszereket üvegfelületekre vetítik, akár a vadászrepülőkben, a kezelőszervek nagy részét pedig egy gesztusfelismerő rendszer helyettesíti, amely a sofőr bizonyos mozdulatait értelmezi parancsként. Ezzel a Hyundai szerint a minimumra csökkentették a vezetőt zavaró tényezők számát.

Nehéz megmondani, hogy a HCD-14-ből mennyi jut majd el a Genesis luxusmodellek következő generációjáig, de az látszik, hogy a koreaiak nagyon komolyan veszik a prémium-kategória meghódításának tervét. Ezzel a járművel felmérik a reakciókat, így könnyebb lesz megtervezni a következő Genesis modelleket, amelyekből jó eséllyel többféle készül majd, változatosabb, vonzóbb formavilággal és érdekesebb műszaki megoldásokkal.