Brutális a Shelby Focus

2013.01.17. 16:44

A Shelby félelmetesen erős Mustangokkal és a Cobra megalkotásával szerzett magának hírnevet, de úgy néz ki, az alapító halála után kevésbé nemes alapanyagból is hajlandók dolgozni. Ezúttal a Focus ST-ből készítettek egy kőkemény sportváltozatot.

A legmeglepőbb az, hogy az ST 250 lóerős turbómotorjához nem nyújt a Shelby, pedig nem lett volna nehéz további lóerőket kicsavarni a kétliteres négyhengeresből. Inkább arra koncentráltak, hogy az autó kanyarokban és féktávon lehessen gyorsabb az szériaváltozatnál. Leültették a futóművet, és a nyomtávon is szélesítettek, így a hatalmas felnikre szerelt alig kétujjnyi gumiabroncsok alig férnek be a kiszélesített sárvédőívek alá. Ezen felül a féktárcsákat is javított hűtésű, lyuggatott példányokra cserélték, amelyek jobban bírják a folyamatos, nagy terhelést.

Ennyi persze nem lenne elég ahhoz, hogy el is adják a sportcsomagot, ezért látványos optikai tuningot is elkövettek a Shelbynél. A küszöbtoldásokon és az átdolgozott lökhárítókon kívül kopoltyúszerű nyílásokkal ellátott motorháztetőt és fekete-narancs fényezést kapott az autó. Belül is ugyanezek a színek dominálnak, a motortérben pedig – ha már nem nyúltak a tartalmához érdemben – mindent karbonszálas elemekkel burkoltak le.

A Shelby Focus ST nem lesz túl gyakori gép, és ez nem csak a csomag 14 995 dolláros árának köszönhető – amelyhez először be kell szerezni egy Focus ST-t is – de annak is, hogy évente legfeljebb 500 autó átépítését vállalja a Shelby. Természetes, hisz kapacitásuk nagyobb részét most is olyan autók készítése köti le, mint a 840 lóerős, Mustang alapú Shelby Super Snake.