2013.01.27. 17:43

Az Egyesült Államok autóklubja (AAA) által létrehozott közlekedésbiztonsági alapítvány friss tanulmánya szerint, azok az autósok akik kézben tartott telefonnal vezetnek, általában más módon is kockáztatják a saját és a környezetük életét. A tanulmányból kiderül, a telefonhasználati tilalmat áthágó amerikaiak hatvanöt százalékának volt már gyorshajtási ügye, negyvennégy százalékukkal előfordult, hogy elbóbiskoltak az úton. A felmérésben résztvevők mintegy fele írt e-mailt, vagy küldött sms-t telefonjáról, és közel harmadukat büntették már meg azért, mert nem csatolta be a biztonsági övet, mielőtt elindult.

Az amerikai autóklub illetékese hangsúlyozza, aki vezetés közben kezében tartja a telefonját, nagyjából négyszer akkora balesetveszélynek van kitéve, mint aki betartja a szabályokat, és kihangosítja beszélgetéseit, esetleg fülhallgatót használ menet közben. A felsorolt rossz magatartási formák ráadásul halmozottan is előfordulhatnak, emlékeztet az Edmunds.com-on megjelent összefoglaló szerzője.

Világméretű jelenség, hogy az autókba szerelt és hordozható elektronikai eszközök használata elvonja a vezetők figyelmét. Ezzel mindenképpen kezdenie kell valamit a fejlett országoknak. A megoldás biztosan nem az, hogy az eszközöket egyenként felsoroljuk a KRESZ-ben és megtiltjuk használatukat. Fontosabb volna figyelemfelkeltő kampányokkal küzdeni a probléma ellen, vagy úgy, hogy a veszélyekre már a tanfolyamon felhívjuk a leendő autósok figyelmét.

Az Egyesült Államokban évente háromezren halnak meg és félmillióan szenvednek sérülést az ilyen jellegű járművezetői hibák következtében.