Romániából jön a legolcsóbb autó?

2013.01.29. 13:32

Már a legelején egyértelművé tette a Tata, hogy nem csak Indiában szeretne tarolni a minimalista Nano típussal, de Európában is. Most úgy néz ki, még komolyabban veszik a külföldi terjeszkedést, mint bárki várta volna: helyi gyárat is alapítanának a kisautó előállítására.

Ha igazak a hírek, a Tata egy új üzemet építene Európában, pontosabban Romániában, Kolozs megyében, a Tetarom 3 ipari parkban. A zöldmezős beruházásra állítólag közel egymilliárd eurót szánna az indiai vállalat, és egy olyan üzemet húznának fel, amely mintegy 5000 főnek adna munkát. Az persze kérdéses, hogy van-e a pletykának alapja, hisz nem tűnik logikusnak, hogy az európai autópiac válságának közepén egy cég ekkora összeget fektessen gyárépítésbe. Ám ha mégis igaznak bizonyulnak a hírek, az azt jelentené, hogy a Tata nagypályás játékos próbál lenni Európában is.

Az új üzem elsősorban a Nanót, illetve utódmodelljét állítaná elő, méghozzá nagy tételben, bár egy ilyen költségen alapított üzemben valószínűleg több típus előállítására is lenne mód. Nem kizárt, hogy nagyobb modelleket is készítenének, amelyek a Dacia Logan kategóriájában versenyeznének. Indiában ilyen modelljei is vannak a Tatnának – az Indica és Vista néven forgalmazott autók – amelyek műszaki színvonaluk alapján szintén alkalmasak lehetnek az európai bevezetésre.

A Tata importőrökön keresztül ma is jelen van számos európai országban, de eddig leginkább terepjáró és pick-up modelljeikkel igyekeztek vásárlókat szerezni, nem túl nagy sikerrel.