2013.01.31. 11:06

2003-ban mutatta be az Alfa Romeo a Kamal tanulmányt. Akkor két évvel későbbre ígérték a szériaérett autó bemutatását. Aztán teltek az évek, és a bemutató elmaradt, sőt, a hobbiterepjáróról csak 2008-ban esett újra szó. Ekkor 2010-re becsülték a premier időpontját. 2009-ben fel is tűnt egy álcázatlan, késznek tűnő szabadidőautó, de a bemutatóra ismét hiába vártunk. Most megint eljött az ígérgetés ideje, és ahogy már megszokhattuk, ismét két évet adott magának az Alfa a kész modell elkészítésére.

Ezzel a modellel térne vissza az Alfa Romeo Amerikába. Míg a 2009-es változat a 159-es alapjaira épült, ez a Dodge Dart, azaz az Alfa Giulietta műszaki tartalmát használja fel. Ebből a modellből alakítanák ki a Jeep Cherokee utódát is. Idén nyáron már egy kémfotón is feltűnt a CX-over munkanéven futó gép egyik prototípusa.

Sergio Marchionne, a Fiat-Chrysler vezérigazgatója azt mondja, az Alfa Romeo lehet az autógyártás Apple-je, az iPhone-hoz hasonló sikereket érhetnek el az új Alfák. 2014-ben kilenc új modellre számíthatunk, többek közt a 4C sportkocsira és egy Maserati Ghibli alapú nagy luxusmodellre. Cél a tavalyi eladások megháromszorozása 2016-ig, ez nagyjából 300 ezer eladott autót jelent.

Nehezebb dolga lesz az Alfának, mint 10 éve lett volna, hisz a legtöbb gyártó már piacra dobta saját hasonló autóját. Ha csak a közvetlen konkurenseket nézzük a közeljövőben jön a BMW X4 és a Mercedes GLA is.