Jönnek a Ferrari-motoros Alfák

2013.02.01. 17:54

A Fiat régóta küzd azért, hogy az Alfa Romeót a prémium-kategóriában is komolyan vegyék, eddig azonban nem jártak sikerrel. Most új trükkel próbálkoznak: segítségül hívják a Ferrarit.

A sors iróniája, hogy az Alfa sokáig ugyanolyan magas színvonalon űzte a benzinmotor-tervezést, mint a Ferrari. De szűk egy évtizede, amikor még úgy volt, hogy a Fiat csoport teljesen feladja, és az Opelra hagyja a benzinmotor-gyártást, karcsúsították a fejlesztőgárdát. Ráadásul az elmúlt néhány évben a Fiat Powertrain, amely az Alfák motorjait is tervezi, leginkább a kisautókban használható turbós motorokra koncentrált, komolyabb motort csak egyet építettek, az 1,8 literes turbóst. A klasszikus Alfa motorok közül az utolsó, a szép hangú és még szebb szívórendszerű V6-os gyártását évekkel ezelőtt leállították, egyszerű gazdasági megfontolásból. Így, mivel érkeznek a nagyobb Alfák, új motorokra lesz szükség, sportosabbakra, erősebbekre, karakteresebbekre, mint a most használt négyhengeres turbók.

A Fiatnál ugyanakkor igyekeznek optimálisan kihasználni a meglevő erőforrásokat, így a Fiat Powertrain fejlesztői továbbra is a kisebb turbós benzin- és dízelmotorok tökéletesítésével foglalkozhatnak. Az Afla Romeo sportmotorjait pedig ott dolgozzák ki, ahol máshoz nem is értenek: a Ferrarinál. A Maserati már kapott egy V6-os és egy V8-as biturbót a Ferraritól, 410 és 530 lóerővel, és alighanem ezeket is használják majd a csúcs-Alfákban, de a 200 és 400 lóerő közti, jelenleg lefedetlen teljesítmény-tartományba is fejlesztenek valamit, alighanem hat hengerrel.

Nem ez lenne az első alkalom, hogy egy olasz luxusautó csúcsmotorja a Ferraritól érkezne: a Fiat Dino a 70-es, a Lancia Thema 8.32 a 80-as években kapott maranellói motort. Most azonban egy kicsit más lesz a helyzet: az Alfa nem kész, és így méregdrága motorokat kap a sportkocsigyártól, csupán a tervezést végzik a Ferrarinál – a nagy tömegű gyártást már az Alfa oldja meg. A Ferrari neve azonban garancia arra, hogy motorteljesítményben, hangulatban és karakterben az Alfa utolérje, vagy le is hagyja a német konkurenseket. Márpedig épp erre lesz szükség, ha helyet akarnak taposni az Alfa számára a németek uralta prémium-szegmensben.