Többet érhet a Google autó, mint a kereső?

2013.02.04. 12:59

A Google számtalan üzletbe belekapott már, és nem egy be is jött: a kereső, a böngésző és a telefonos operációs rendszer csak néhány a számtalan projekt közül – történetesen azok, amelyek bejöttek. Van viszont számos másik, amelyekről egyelőre senki sem sejti, hogy milyen eredményt hoznak, hisz egyelőre csak viszik a pénzt. Ilyen a Google önvezető autója, amelyről ugyan már sokat hallottunk, de egyelőre csak egy elborult kísérletnek tűnik.

A Forbes magazin elemzője azonban úgy véli, a Google a jövőben nagyot szakíthat azzal, hogy kész technológiát kínál a nagy autógyáraknak, ha eljön az idő, amikor többen szeretnének vezetés nélkül autózni. A Google szakemberei persze hisznek a megoldás létjogosultságában: azt mondják, az önvezető autókkal csökkenthetik a balesetek számát és az elfogyasztott üzemanyag mennyiségét. A kereső-óriás abban bízik, hogy néhány éven-évtizeden belül az eladott autók 90%-a már ilyen önjáró típus lesz, amelyek nagyrészt az ő fejlesztéseiken alapuló vezérlést kapnak. A Forbes egy lépéssel tovább gondolta a dolgot: azt állítják, ha eljön ez az állapot, a Google első számú bevételi forrása már az autóvezérlési technológiából származhat.

Korábbi felmérések szerint azonban ez a jövő elég távoli: jelenleg kevesen bíznak a gép vezette autókban, azaz legalább egy generáció kell, míg felnő az a ma még leginkább tinádzser generáció, akik már jogosítványszerzéssel sem vacakolnak szívesen.