Renault XMOD – elég kemény?

2013.02.05. 12:21

A Scenic egyterű már messze nem akkora sláger, mint korábban, de a Renault azon van, hogy ez megváltozzék. Ezért született az XMOD változat, amelyben egyrészt ott a Scenic új arca, másrészt némi terepjárós karakter, amellyel talán felkelthetik a megszokott családos vásárlórétegen kívül mások figyelmét is.

Az XMOD-on látszik, hogy hogyan szabják át a Scenic sorozat orrát. A formásabb lámpákat és nagyobb hűtőrácsot kap a típus, így valamivel talán karakteresebb lett, mint a jelenleg forgalmazott változat. Ez önmagában is vonzóbbá teheti a típust, hisz a Scenic orr-kialakítását sokan kritizálták a bemutató pillanatától. Más feltűnő külső változtatást nem is végeztek a karosszérián, eltekintve az XMOD változat látványos fényezetlen műanyagjaitól, amelyeket körben mindenütt megtalálni.

Az autó egyébként a megszokott telekjárósítási receptet követi, amelyet szinte mindenféle méretű autón láttunk már. A műanyagozás mellett nagy felniket és egy hangyányit emelt futóművet kapott az XMOD, viszont összkerék-hajtást nem – az meglehetősen drága lett volna. Helyette a fék-vezéslés manipulálásával imitálnak önzáró differenciáművet a fronthajtású autón, ezt a Grip Xtend nevű rendszert vezérelheti a sofőr egy forgókapcsoló segítségével. Ezzel azt az illúziót keltheti az autó, hogy valóban rendelkezik némi terepjáró képességgel.

Egyes piacokon állítólag le is váltják az XMOD-dal az egyszerűbb külsejű Sceniceket, másutt a kínálat kiegészítője lesz. Élőben először a Genfi Autószalonon lesz látható az új Scenic változat.